II edycja ogólnopolskiego konkursu „Bezpieczeństwo na drodze” rozstrzygnięta

1 lipca 2019

Konkurs dla przyszłych kierowców i mechaników rozstrzygnięty. Zwyciężyli uczniowie z Chełma.

Uczniowie z zespołu Szkół Energetycznych i Transportowych w Chełmie nakręcili najlepszy film o tematyce bezpieczeństwa na drodze i zdobyli pierwsze miejsce w konkursie dla szkół zawodowych, zorganizowanym przez Volvo Trucks i Renault Trucks – firmy zaangażowane w akcję społeczną „Profesjonalni kierowcy”.

Akcja „Profesjonalni kierowcy”, która rozpoczęła się w 2016 roku, z roku na rok zdobywa coraz większe uznanie i popularność wśród młodych osób zaintersowanych pracą w branży transportowej. Dzięki bezpłatnym szkoleniom prowadzonym przez najlepszych instruktorów jazdy w kraju profesjonalne przygotowanie do zawodu kierowcy uzyskało aż 800 osób. Organizatorzy zachęceni popularnością akcji, w ubiegłym roku wystartowali z konkursem: „Bezpieczeństwo na drodze” dedykowanym uczniom szkół zawodowych.

– Do tegorocznej II edycji konkursu zaprosiliśmy 150 szkół zawodowych z całej Polski. Celem konkursu jest zaktywizowanie młodych ludzi, zachęcenie ich do podjęcia w przyszłości pracy w zawodzie kierowcy. Dlatego nagrodami w konkursie są płatne staże w naszych oddziałach w całej Polsce, dzięki którym uczniowe będą mogli zobaczyć, na czym polega praca w branży transportowej – mówi Wilhelm Rożewski, szef marketingu w Volvo Trucks Poland.

W rywalizacji wzięło udział aż kilkadziesiąt szkół z całej Polski. Każda z nich przygotowała film video, który pokazywał jak uczniowie rozumieją zasady bezpieczeństwa w ruchu drogowym i zagrożenia jakie każdy z nas – jako pieszy, czy kierowca – może napotkać na drodze. Do ścisłego finału zakwalifikowało się 11 filmów m.in. z Nowego Dworu Mazowieckiego, Płocka, Chełma, Bydgoszczy, Kielc.

– Konkurs w tym roku cieszył się jeszcze większą popularnością, niż w ubiegłym. Poziom nadesłanych prac był bardzo dobry, zarówno jeśli chodzi o warstwę merytoryczną, jak też jakość materiałów filmowych nakręconych przez uczniów– zaznacza Piotr Werner, z Volvo Trucks Poland.

W konkursie „Bezpieczeństwo na drodze” mogli wziąć udział uczniowie szkół ponadgimnazjalnych, z klas o profilach związanych z kształceniem w branżach samochodowej, motoryzacyjnej i transportowej. Zadanie konkursowe polegało na nakręceniu krótkiego (maksymalnie 8-minutowego), amatorskiegofilmu, którego tematem było zachowanie bezpieczeństwa na drodze przez dowolnych uczestników ruchu, mogli więc być to zarówno piesi, jak i rowerzyści czy kierowcy samochodów osobowych lub ciężarowych.

Najlepszy okazał się materiał grupy uczniów ze Szkół Energetycznych i Transportowych w Chełmie. Drugie miejsce zajął Zespół Szkół Mechaniczno-Elektrycznych w Rybniku, a III Zespół Szkół Zawodowych NR 1 z Nowego Dworu Mazowieckiego. Zwycięski zespół z Chełma otrzyma zaproszenie na dwutygodniowy płatny staż w autoryzowanym serwisie Volvo Group Trucks Poland, zestaw gadżetów ufundowanych przez patronów akcji: „Profesjonalni kierowcy”, a cała klasa będzie uczestniczyć w jednodniowym szkoleniu z wykorzystaniem najnowocześniejszych pojazdów ciężarowych, które zostanie przeprowadzone przez instruktorów Volvo Group Poland na terenie szkoły. Laureaci II i III miejsca zostaną zaproszeni na tygodniowy płatny staż w autoryzowanym serwisie Volvo Group Poland oraz otrzymają zestaw gadżetów od partnerów akcji: „Profesjonalni kierowcy”.

Dla wszystkich uczniów staż będzie okazją do zdobycia nowych praktycznych umiejętności i być może nawiązania w przyszłości współpracy z jedną z największych  firm z branży motoryzacyjnej.

– Volvo Trucks jest firmą otwartą na rozwój ludzi i cały czas szukamy osób z pasją, które mogłyby znaleźć zatrudnienie w naszej organizacji. W sytuacji, gdy na rynku transportowym brakuje wykwalifikowanych pracowników, konkurs jest doskonałą okazją do pokazania przyszłym kierowcom i mechanikom zalet pracy w naszej firmie. Podczas stażu będą mogli zdobyć nie tylko praktyczne umiejętności, ale też poznać naszą kulturę organizacyjną– mówi Maria Kmiecik, szefowa HR Volvo Group Trucks Poland.

W celu uzyskania dodatkowych informacji, prosimy o kontakt z: Joanna Dargiewicz-Rożek, Agencja Medialna, tel. +48 663 751 444, e-mail: joanna.dargiewicz@agencjamedialna.com

Zdjęcia i filmy są dostępne w galerii zdjęć i filmów Volvo Trucks, pod adresem http://images.volvotrucks.com/

Koncern Volvo Trucks dostarcza kompletne rozwiązania transportowe dla profesjonalistów i wymagających klientów, oferując pełną gamę samochodów ciężarowych o średniej i dużej ładowności. Serwis zapewnia 2 100 dealerów i stacji obsługi w ponad 130 krajach. Samochody ciężarowe są produkowane w 16 krajach. W 2017 r. dostarczono ponad 112 00 tych pojazdów. Koncern Volvo Trucks jest częścią Grupy Volvo, jednego z czołowych światowych producentów samochodów ciężarowych, autobusów, maszyn budowlanych oraz silników morskich i przemysłowych. Grupa Volvo dostarcza również kompletne rozwiązania finansowe i serwisowe. Kluczowymi wartościami Volvo Trucks są jakość, bezpieczeństwo i troska o środowisko naturalne.