Zobacz nasz nowy Raport o bezpieczeństwie na drogach

20 grudnia 2018

W okresie przedświątecznym liczba przesyłek kurierskich wzrasta aż o 70 proc. Grudzień to najgorętszy okres w firmach logistycznych i transportowych, które realizują rekordowo dużą liczbę dostaw do sklepów, hipermarketów i restauracji. Oznacza to, że na polskich drogach notuje się zwiększony ruch, a co za tym idzie rośnie również ryzyko wypadków. To dobry czas, aby przyjrzeć się – czy kierowcy zawodowi jeżdżą bezpieczniej.

Organizatorzy akcji CSR „Profesjonalni kierowcy” już po raz trzeci na podstawie danych uzyskanych z Komendy Głównej Policji opracowali raport pt. „Bezpieczeństwo na polskich drogach”. Szczególną uwagę zwrócili na kierowców zawodowych, którzy jeżdżą pojazdami ciężarowymi o dopuszczalnej masie całkowitej (DMC) powyżej 3,5 t. Dane za pierwszą połowę 2018 roku i cały rok 2017 pokazują, że ta grupa kierowców jeździ coraz bezpieczniej i z roku na rok powoduje coraz mniej wypadków.

Pobierz dokument